Hjem Produkter Kontakt 100% Garanti for brudd på knivblad

JENNEGGA FLEKKEKNIV / FLÆKKARKNIV / FLEKKEØKS

Best.nr. JEN-001


En flekkekniv er en spesialkniv for flekking av fisk. Skaftet har et tilpasset handgrep og er festet til et bredt regtangulært formet "noe tykt" knivblad. Flekkekniven blir brukt etter at fisken er sløyd, for å dele den på langs etter ryggbeinet, altså flekke den. En hugger av ryggbeinet like etter gattet med kniven for å fjerne den tykkeste delen av ryggbeinet. Kniven er altså formet som ei øks for å kunne hugge av ryggbeinet. Flekkekniven brukes i produksjonen av saltfisk som deretter kan bli til både klippfisk og bacalao.

Utgangspunktet for Jenneggas`s flekkekniv er en over 100 år gammel flekkekniv som ble utformet og produsert i de tradisjonsrike fiskeværene på Gaukværøya i Bø i Vesterålen i Nordland. Skaftet ble utformet av lokalt trevirke og bladet ble smidd i den lokale smia. Det er dette tradisjonsrike handarbeidet Jennegga viderefører. Generasjoners erfaring ligger bak utforming av grep, tyngde i bladet og balanse i redskapen.
Jennegga`s flekkekniv er håndsmidd av brukte bladfjærer fra utrangerte kjøretøyer. Tangen ender ut i skaftet og klinket til en stoppskive.

Jennegga`s flekkekniv er et utmerket redskap til hobby og yrkesbruk.

Flekkekniven fra Jennegga er blitt et populært produkt. Vi har levert mange flekkekniver som er blitt benyttet som gave.

Flekkekniv inkl. slire leveres med "Gave-eske" eller rett og slett oppbevaringspose. Denne er produsert av sekkestrie fra brukte hampsekker som har inneholdt guano (tørre torskehoder). Sekkene er renset og luktfrie og altså gjenbrukt. Sekkene er foret med en type canvas. JENNEGGA sin logo midt på posen.

Flekkekniven leveres skarpslipt og må behandles deretter. 

Oljen som er benyttet på skaftet er sertifisert for bruk på alt som er i kontakt med matvarer.

Pris per flekkekniv med slire og oppbevaringspose kr.1700,-

Vi har flekkekniver som er noe tyngre i bladet. Det vil si at selve knivbladet er noe tykkere. Disse egner seg godt som en liten turøks. Selvfølgelig med noen begrensninger. 

Håndflekking av Torsk
På vårparten 2021 starter vi opp med produksjon av slire til flekkekniven i garvet skinn fra Flekksteinbit, Ringsel og Grønlandssel. Vi har vært heldige og fått hånd om et parti med flotte skinn. Vi vil fortsette å produsere slire i oksehud i fargene rød, blå, brun og svart. På nyåret vil vi også starte produksjon av buksebelte i garvet skinn fra Flekksteinbit. Dette vil bli 40 mm bredt og 130 cm i lengde. Beltet vil bli utstyrt med et solid spenne i polert nikkel og et av samme type men da i messing.

                 JENNEGGA FLEKKEKNIV

Gratulerer med ny flekkekniv fra Jennegga.
Flekkekniven er laget etter modell av en gammel flekkekniv som ble funnet i de nå nedlagte fiskeværene på Gaukværøya i Bø i Vesterålen i Nordland. Etter det vi vet er Jennegga den eneste som produserer flekkekniven på «gammelmåten». Flekkekniven er handsmidd av brukte bladfjærer fra utrangerte kjøretøyer (fjærstål) og er altså gjenbrukt. Slire er i garvet oksehud. Oppbevaringsposen er laget av sekkestrie som har vært benyttet til oppbevaring tørkede fiskehoder, også det gjenbruk. Foruten i Norge har vi også solgt til «Det norske Amerika» og flere land i Europa.

Vi har flekkekniver hvor selve knivbladet er endel tykkere enn i en standard flekkekniv. Disse egner seg fint som en liten turøks men selvfølgelig med noen begrensninger. Noen foretrekker en «noe tyngre» flekkekniv når spesielt større fisk skal flekkes.

Flekkekniven er slipt konveks, er meget skarp og må behandles deretter. Det er knivmakeren,og oppfinner/utvikler av Slipesystemet* RudolfStroppen*- Rudolf Løseth bosatt *longt fram i dala* på Vartdal - Sunnmøre, som står bak skarpslipingen, og kan kontaktes på tlf. 98083125 event. Han kan finnes på FB som Rudolf Midaz Løseth, på Youtube som Rudolf Loseth og på <http://www.knivmaker.net>

Øv deg på og «ta ut» og «sette inn» flekkekniven i slire før du fjerner tapen fra eggen. Dette for og unngå skade på deg selv eller slire.
Stålet er ikke rustfritt og må behandles deretter. Etter bruk anbefales vask av flekkekniven i lunket ferskvann for deretter og tørkes med en klut e.l. Bladet på flekkekniven er innsatt med et tynt lag med silikon. Skaftet er innsatt med en olje som er sertifisert for bruk på alt som er i kontakt med matvarer.

Flere opplysninger om flekkekniven finner du på <http://www.jennegga.no> og JENNEGGA på Facebook. Videoen «Handflekking av torsk» på Youtube beskriver på en god måte hvordan torsk kan flekkes.

Skulle det være spørsmål om flekkekniven kan Jennegga kontaktes på: <post@jennegga.no> eller tlf. 97547914

Håper at flekkekniven er brukanes og at du blir fornøyd.                    Lykke til !

                     JENNEGGA

                   Sture Jakobsen

Flækkarkniv / flekkekniv
Bolo
Golok - kort
Golok - lang
Huggjern / proppejern / huljern
Huggjern / proppejern / huljern
Warlock


Tradisjonelt Macheteblad