Hjem Produkter Kontakt 100% Garanti for brudd på knivblad


GOLOK - Et utradisjonelt arbeidsjern.

Lengde på grep : 14cm / 5,5 tommer.
Lengde på blad liten utgave :  33cm / 13 tommer.
Lengde på blad stor utgave :  41cm / 16 tommer
Tykkelse på blad : 2.5 til 4mm

Vinkel per side på egg : ca 10 grader
 
Best.nr. JEN-021
Pris: N.kr. 800,-

Goloken er en utradisjonell kniv sett med norske øyne. Den skarpslipte tuppen, brede bladet og framtunge vektfordelingen gir en kniv som både ser og føles fremmed ut, men som allikevel er svært allsidig og brukervennlig, og ikke minst, meget kraftig og robust, der boloen er en flerbrukskniv er denne mer et arbeidsjern.

Bladet er håndsmidd av 5160 herdet fjærstål med åpen fulltang. Bladet er stivt og stabilt i motsetning til tradisjonelle macheter som gjerne har mye flex, dette er en konstruksjon som er meget solid og godt egnet til å jobbe hardt med. 5160 er et stål som tilhører den øvre delen av skalaen hva gjelder seighet og tåler mye juling, mye brukt verden over i kniver som skal utsettes for mye harde støt og slag, å sprekke eller knekke et blad smidd av dette stålet er meget vanskelig, selv om man bruker kniven hardt i mange minusgrader vil man sjelden oppleve andre skader enn at eggen kan bøyes noe til sides, og skader som dette kan lett fikses med en liten hammer, en stødig hånd og grunnleggende slipeutstyr.
Stålet er også lett å slipe og krever lite utstyr eller kunnskap å få skarpt. Kniven kan ha en noe røff og varierende egg fra smeden, men selv med de billigste bryner kan man få en god bruksegg med lite innsats- Og skulle man ønske å gå et skritt videre så er det ikke noe problem å få eggen skarp nok til å kunne barbere seg med, alt etter hvilket behov man har når det gjelder skarphet og hvilket bruksområde kniven er tiltenkt.

Selve eggen er slipt konveks med ca.10 grader per side, dette er samme vinkel en standard morakniv ligger på, en kniv som ofte brukes som en mal når man diskuterer en knivs skjære-evne, med andre ord en meget aggressiv egg for en kniv av denne størrelsen, den konvekse slipen gjør at eggen er meget sterk og tåler tungt arbeid samtidig som den biter dypt både ved hugging og skjæring. Den aggressive eggen kombinert med bladets tyngde gjør at kniven også er godt egnet til grovt "kjøkkenarbeid", kløyving av hele kålhoder og andre store grønnsaker, fjerning av hode og spord (hale) på fisk, grov oppdeling av slakt og slike ting er oppgaver som både er relativt lett og relativt underholdende med denne kniven. Den skarpe vinkelen gjør dog at noe hensyn bør tas under bruk, store knuter i treverk, gammelt hardt uttørket treverk, stein og generelt slurvete bruk kan skade selv den hardeste egg, ved korrekt bruk vil eggen være skadefri og skarp lenge, selv ved hard bruk.br /> Bladet er unik i utformingen, det smale grepet kombinert med det brede bladet gir en kniv som er framtung og godt egnet til oppgaver hvor man trenger mye kraft, den store utgaven av kniven er i de rette hendene et brutalt verktøy og kan erstatte en lett øks uten problemer, samtidig som den med sine 16 tommer og hvasse egg har et langt større bruksområde, å gå fra å felle mindre trær til å rydde større områder med brennnesler\tistler\ugress på trygg avstand med samme kniv er ikke noe problem.

Skulle man føle at den store utgaven av Golok er litt "overkill" eller uhåndterlig, så er den også å få i en 13 toms utgave, denne versjonen er identisk i utformingen som den store og beholder mye av kraften og egenskapene, men er mye smidigere, lettere og enklere å håndtere.
Bladet er vinklet i forhold til grepet for å holde håndleddet mer nøytralt ved hogging, dette gjør at man både sparer krefter og ledd ved hard bruk.
Det brede bladet gjør at man kan holde kniven i 2 hender og bruke kniven som en drakniv\spantkniv, en hånd på grepet og en hånd på bladets bredeste del, i et slikt grep kan man f.eks lett skrelle bark av trestammer.

Grepet er akkurat som på boloen i meget behagelig oljet treverk og festet med epoxy og 3 kobbernagler, en meget enkel og solid konstruksjon, selve grepet er betydelig mindre enn på Boloen og mangler fingervern, men den kraftige kurven grepet har følger formen en håndflate har i et lukket grep, dette gjør at den allikevel ligger godt og meget sikkert i hånda selv ved hard bruk, grepet er godt rundet og kniven kan håndteres i mange timer uten at man utvikler blemmer eller gnagsår.
siden grepet er mindre enn på boloen vil denne kniven passe ekstra godt i hender av mindre størrelse, men selv godt voksne hender burde føle seg komfortabel og trygg relativt fort.

Tuppen på bladet mangler spiss, og er istedenfor bredt og slipt som en knivsegg, denne delen av kniven brukes tradisjonelt på Filippinene til å grave i jorda etter røtter og rotfrukter, perfekt for høsting av urter, sopp og planter der man ønsker å ha med mye av røttene, også veldig praktisk ved luking av gjenstridig ugress der man er nødt til å fjerne styggedommen med rot. Tuppen kan også fungere som en provisorisk meisel \ stemjern ute i skog og mark skulle det trengs.
Har man ikke behov for at tuppen er skarp så kan man enkelt slipe den sløv selv, dette gjør at kniven kan lettere brukes på steder det er lite plass eller ting i veien man ellers ville skadet med en konvensjonell spiss, f.eks ved luking rett ved hus\hyttevegger, sløver man tuppen får man også en kniv som er meget trygg å bruke da man ikke har en spiss å stikke seg eller andre på, meget praktisk hvis man ikke er erfaren eller helt trygg med store kniver. Den tverre tuppen og brede bladet tillater også mer kreativ bruk, f.eks som en mandig stekespade når man griller eller steker mat ute i felt.
 

Flækkarkniv / flekkekniv
Bolo
Golok - kort
Golok - lang
Huljern
Huggjern / proppejern / huljern
Warlock


Tradisjonelt Macheteblad

Best.nr. JEN-001